Truppbyggen, Mjällby sämst i klassen och blekingsk fotboll

Blogg

Ska vi städa av hockeykollen så kan man slå fast vid att Krif Hockey och Karlskrona HK bygger för att slåss i toppen av den södra serien. Det råder det inget snack om. Mörrums Hockey är inte lika kaxiga ute på marknaden utan har fått dra rejält i handbromsen när det gäller ekonomiskt. Fjolårets blev inte vad man önskade precis. Massa fokus på annat och frågan är om det blir dyra kostnader kring den bojkottande matchen mot KHK. Besked lämnar förbundets tävlingsnämnd innan midsommar sa Olof Östblom till mig.

Med en styrelse i hockeyettan som eldade på de övriga föreningarna mot KHK så är övertrampet kraftigt. Nu är frågan vad man kommer fram till. Annars är det risk att det är fritt fram att ställa in matcher när det passar i framtiden.

KHK lär inte få den där miljonen som man saknar på de här tre matcherna. Jag säger halva den summan på sin höjd.

Krif Hockey jobbar vidare och har fått in flera intressanta nyförvärv. Sen ska det funka på isen också. Det är inte alltid som Emil Ivansson har fått matchplanen dit han vill alla gånger – eller säsongen.

KHK tog in Todd Winder från Vimmerby vilket känns som ett intressant kanadick som har gjort två säsonger i Sverige. Kan han lyfta ihop med Alexander Bergström och Filip Cruseman  i ett powerplay så kan det bli giftigt. Sedan letar klubben efter en vass center så KHK har lagt upp ribban en aning. Blir det mer folk i NKT Arena? Svaret får vi i höst.
Liksom Ivansson har tränaren Eric Karlsson mycket att bevisa nu. Blir det ingen leverans nu så hänger han löst innan jul.

***

Mjällby AIF har sviktat sista tiden efter den fina starten. 15 poäng på tio matcher är grymt. Men det som oroar mig mest är att laget skapar så lite. Och enligt statistiken så skapar man minst målchanser av alla lag i allsvenskan. Sundsvall och Helsingborg skapar mer i ”golden zone”. Över tid så kommer det göra skillnad.
Men Mjällby är mycket bättre defensivt än många andra lag och kan ta sina poäng. Men som alltid måste man slå rätt lag, och framförallt vinna hemmamatcherna.

Hoppas också att Viktor Gustafson snart är tillbaka. Bättre balansspelare finns inte och han använder huvudet i allt han gör. Viktig, viktig.

***

Hur mår fotbollen i Blekinge?
Västra delen av länet känns helt okej, men öster om Åryd är det bedrövligt. FK Karlskrona har lite status, men sen?
Inget lag i division 3 i Karlskrona kommun sedan jag vet inte när. Lyckeby GoIF? 2013?
Hallå?
Det här borde vara den översta punkten på Blekinge FF dagordning framöver.

Jag tror att bredden på ungdomarna ger upp för lätt. Föreningarna runt ”storklubbarna” har svårt att ens få ihop ett P16-lag nuförtiden. När sedan talangerna plockas upp i tidig ålder så splittras lagen och många slutar alldeles för tidigt. För när man är 14 år så går det inte att säga att den eller den kommer aldrig att bli något. Polletten kan trillar ner lite senare när alla utvecklas i sin takt.
Sedan krävs det mer utbildade ledare som inte bara kan starta upp barngrupper. Utan tränare som brinner för sin uppgift, för ungdomarna, där inte allt är att vinna varje gång. Få lag att överleva upp i junioråldern så kan man också dra nytta av det till den egna seniorverksamheten också.
Nya grepp är ett måste, annars hamnar Blekinge utanför.

Ronneby BK borde kunna ha muskler att skapa något stabilt. Men ändå går allt på retur efter något år i division 3. Varför?

Nej, Tommy Andersson och alla ni andra. Futsallandskamper i all ära. Men ta hand om de lokala problemen snarast.