Spets kostar med smutsiga mellanhänder, Krif on the road och SIK vs Mörrum

Blogg

Alla följde KHK:s jakt på riktigt nyförvärv. Power team-pengar skulle hjälpa sportchefen att krydda laget lite extra inför avslutningen.

Tiden gick. Marknaden var tunn.

”Ska det vara så svårt att hitta en spelare”. Så skrek de flesta och sågade lika friskt Charlie efter 0–4 mot Mörrum för en herrans massa år sedan.

Jag tänkte likadant. Hur svårt ska det vara med alla agenter som vill sälja spelare till höger och vänster.

Men efter lite samtal och lite insyn har jag allt mer börjar fatta hur smutsig och pengarkåta alla är. Det är inte bara spelarna som vill tjäna så mycket som möjligt…

Vi kan börja med att KHK ligger sist. Redan här kan vi sålla bort 80 % av spelarna som inte vill vara i ett looser-gäng utan vill vinna medaljer.

KHK har efter intaget av Honken kanske 700 000 kvar att handla för. Ska du få loss en spelare som Iikka Kangasniemi som får ses som en bra spelare för KHK, och den som klubben jagade in i det sista (läs här på webben). Här trodde man att man var ensamma. Men Örebro skulle med vara här och hugga enligt källor. Nu valde han att stanna kvar med två timmar kvar innan deadline.

Spelare med kontrakt måste lösas. Här kan vi leka med att Pelicans vill ha en summa för att släppa honom. Låt säga 200 000 (lågt räknat), de vet desperationen som finns i klubbarna som jagar, och än mer i bottenlagen. Sedan är spelarna smarta och vill ha en fin sign on-bonus som kan ligga på 250 000 kronor (bli mätta i magen) innan man ens är på plats. Att spela i ett bottenlag, då vill man ha betalt också. Mer än om man väljer ett topplag.

Samtidigt vill ju även slutspelslagen, inte bara i SHL, utan i Finland och Tyskland med hitta spets och här finns det långt mer än de 700 000 kr som KHK har att röra sig med. Vi vet ju Leksand som sägs fick betala en bit över två miljoner för tyskarna. Då vet vi ju lite vart ribban ligger om man kommer från ett blåbärsgäng i DEL-ligan.

KHK krigar således med 15-20 klubbar i jakten på nyförvärv.

I mitten sitter sedan agenter, som gaddar ihop sig, som till och med kan ta över klienter av varandra för de inte hinner med. Där kan de spela ut klubbarna i jakten på stålar. Och agenterna vill sedan ha sin beskärda del av kakan. Här handlar det inte alltid om pengar. Det kan dyka upp materiella ting som båtar, resor eller andra prylar som tack för hjälpen.

Nej, det är inte så lätt som en del tror. Enligt Patric Larsson saknades en halv mille på Iikka Kangasniemi som lirar i ett lag på den nedre halvan i SM-liiga. Ja, ni kan räkna själva vad slutnotan skulle bli för TVÅ månaders spel. Sedan ska du lägga på en bonus om man spelar laget kvar i SHL. Låt säga 300 000 kronor till.

SHL värvade fem spelare från Pantern vilket är ett kvitto hur världen ligger för stunden. Kanske skulle KHK börjat tidigare, men då spelar klubbana matcher, så då får man inga besked ändå.

Lek med tanken att KHK hade köpt bredd och det inte hade levererat…
Vilket liv det skulle bli på forumet hos Morgan o grabbarna.
Skulle KHK satsat en mille extra på pengar som inte fanns, och man åker ur.
Vilket liv det skulle bli på forumet hos Morgan o grabbarna.

Nu blev det Honken vilket jag ser som det bästa nyförvärvet. Dennis Svensson kan mycket väl lyfta Guter och Paulsson om det slår väl ut. Och KHK som lag.

 

Jag tycker klubben agerade sunt och tror mer på den truppen som finns än att hasta fram något. Med Aliu och Ledin borta så slutar man på pluskontot ändå. Och pengar kvar för framtiden. Bygg på power team banken till något ännu bättre.

En spelare lyfter inte själv ett lag. Utan det är just laget som måste göra det. Det finns inga genvägar.

Summa summarum. Det var lättare att värva Ågren/Elofsson som tog väg 28 till Karlskrona. Troligen utan att en båtmotor skulle in i en utombordare hos någon agent…

 

Sedan vet vi var det är som räddar KHK kvar, så så så många gånger har vet sett det. Varför handla spelare?

***

Krif är ute på vägarna och för att spara deg är det två matcher på två dagar som gäller. Valbo körde man över. Tuffare blir det mot Hudiksvall. Men nu vill man hamna topp tre och vila en play off-omgång. Tuff bortamatch och förutsättningar.

***

Det var många som hade åsikter att Sydegård och Grönqvist tog E22 till Mörrum. Jag kan förstå det med tanke på att SIK kan vinna sin serie. Men samtidigt är detta en uppgörelse som inte kom till över natt och jag saknar fortfarande den informationen som Broberg lovade skulle komma på lagets hemsida under onsdagen…

Kommunikationen är otroligt viktig. Annars sågas det utan att man har på fötterna. SIK gick inte helt lottlösa i det här.

Sen vet vi ju inte vad spelarna hade inskrivet i sina kontrakt.

 

/Jan-e