Inside hockeyallsvenskan 2020/21 - slutspelsmodellen, derbyhetta och lite Mjällbyfirande

Blogg

Bloggen kan berätta att just nu håller hockeyallsvenskan på att jobba fram ett förslag hur serieupplägget för säsongen 2020/21 ska se ut.

Tidigare i år blev det klart att från och med säsongen 2020/21 införa direkt upp- och nedflyttning av ett (1) lag mellan serierna på förbundsnivå inom herrishockeyn. Det betyder att det garanteras att ett (1) lag avancerar till SHL och Hockeyallsvenskan varje år, och som en följd av det att ett (1) lag direkt åker ur från samma serier.

Så hur vill man då att serieupplägget ska se ut? Bloggen har tagit del av några detaljer hur vinnande lag ska ta sig upp respektive åka ut.

När det gäller slutspelsmodellen blir den rak, lite som handbollen har det i dag. Det åtta främsta lagen går till slutspel där lag 1 får välja motståndare Lag 5-8. Eller blir det att Lag 1 möter Lag 8, Lag 2-Lag 7….osv. Det är inte spikat.

Här tycker jag definitivt att Lag 1-4 ska få välja sin motståndare. Den fördelen ska man ha. Lag 8 skulle kunna vara ett bra lag som haft en del problem men som fått ihop det på sluttampen. Den vill man kanske inte möta. Jag kan också tycka att vinnaren ska ha en prischeck för att man vinner serien. En miljon kronor?

Kvartsfinalerna ska gå bäst av fem matcher.

Semifinalerna och den hockeyallsvenska finalen planeras gå bäst av sju matcher. Här finns dock ett problem att hinna innan ”säsongen” tar slut. Så kanske bäst av fem över hela linjen? Eller sju i finalen? Mycket matcher blir det och klubbarna hoppas på intäkter.

Laget som åker ut ska avgöras i ett play out mellan lag 13 och 14 i bäst av sju matcher. Lag 9-12 har spelat klart när grundserien är över.

Den här modellen ska merparten av klubbarna i HA var överens om att köra enligt uppgifter till bloggen.

Dessutom kommer serieplaneringen kring viktiga matcher för varje lag läggas på attraktiva speldagar som kommer rankas i A-matcher (derbyn). Därefter B- och C-matcher. Allt för att klubbarna ska kunna göra så bra event som möjligt och få publiken till arenorna. Att Modo rankar hemmamatcherna mot Timrå och Björklöven som sina A-möten och att de läggs på en fredag eller lördag och inte på en måndag…

Besked kring allt det här kommer komma under vintern när detaljerna ska klubbas igenom.

***

KHK:s bortaturné slog det gnistor om med segrar över SSK och Timrå och det som såg så brutalt dåligt ut för två veckor sedan är något helt annat den här veckan med tre segrar. Hockeyallsvenskan – serien det svänger om.

Med Tanner Jaillets intåg i målet är han namnet på allas läppar. Vilket lugn. Sedan har spelarna också tagit ett kliv åt rätt håll. Det jobbas i alla kedjor och offensivt känns det som det klickar i bättre nu. Nils Åman från Leksand gjorde inte bort sig och kan bli kvar i KHK ett tag till.

Spelledigt fram till måndag. Det kan nog behövas. KHK har åkt närmare 1100 mil redan och det här är något som också kommer styras om för att samla bortamatcherna bättre i det nya upplägget.

***

Derby i hockeyettan mellan Mörrum och Krif. Mörrumsbacken Alexander Molldén har saken klar för sig. Läs den texten på webben under kvällen.

Krif lånar in Hugo Leufvenius och André Nordstrand från KHK och jagar revansch för suddenförlusten på hemmais. Nytt kryss efter 60 minuter?

***

Mjällby ska firas på torget i Sölvesborg nu på torsdag och det känns som laget har firat i två veckor snart. Är ni inte på plats så lutar det åt att vi livesänder hela tillställningen. Missa inte det.

***

HIF Karlskrona har två raka segrar vilket troligen gav tränaren Robert Andersson lite andrum. Nya matcher väntar och snart får vi reda på och om vändningen är total. Med Nicklas Grundsten i laget igen blir det lite mer trygghet. Räcker det?

 

/Skarpen