Sweden Rock 2019: Listar mina topp 5

Blogg

Det är bara timmar kvar innan Sweden Rock sparkar i gång nere i Norje. Som vanligt är frågan hur vädret ska bli. Det ser iallafall inte ut som det ska bli kyligt. Dock kan det bli något regn under fredag och lördag som kan innehålla en extra knall mer än det Kiss levererar.
Jag har varit på festivalen vid flertalet tillfällen, men långt ifrån alla. Främst om det är något speciellt band man vill se.
Så är det i år.

 

Jag listar mina fem favoriter ur den här upplagan.

1) Def Leppard
Under torsdagen dyker britterna upp. Mina absoluta favoriter sedan gymnasietiden. Det började med att svt-kollegan Martin Hult ordnade en biljett 1994 då de spelade i Skandinavium.
Sedan dess har jag varit frälst. De melodiösa ljudslingorna med lika medryckande refränger gör att det är musik som jag aldrig tröttnar på.
Plattorna Pyromania, Hysteria och Adrenilize är väl värda att ha i arkivet. För dåligt blir det aldrig.
Det blir tredje gången som jag ser bandet på SR och förra gången var det riktigt bra.
Gruppen som har hållit i gång i 40 år kommer nog inte ge upp i första taget.

Favoritlåtar: Photograf, Gods of War och Armageddon It

 

2) Beast In Black
Det relativt nya finsk hårdrocksbandet har slagit igenom stort efter sina två plattor som gruppen har gjort. Här bjuds vi på trallvänligt hårdrock med väldigt sköna refränger. Det känns nästan som de gör lite parodi på hårdrocken. Man kan nästan känna lite schlagerrock mitt i allt.
Det är bra och i våras släppte gruppen From Hell With Love vilket har en rad hits.
Tidig start på lördag om ni ska se dem. Missa inte.

Favoritlåtar: Blind And Frozen, Sweet True Lies, Die By The Blade

 

3) Kiss
Det krävs väl ingen närmare presentation kring ”The hardest band in the world”. Om Def Leppard har några år på nacken så är Kiss och deras karriär något i hästväg med alla turer och skandaler som har avlöst varandra.
Live har bäst-före-datumet passerat för längesedan. Paul Stanleys röst sjunger på bokstavligen på sista versen. Och det är honom förlåtet. Det får vi stå ut med.
Men showen är alltid något extra och att bara se Gene Simmons i högform är värd halva entrépengen.
Jag förväntar mig en sista show. Bomber och fyrverkerier kommer lysa upp hela Norje på fredagskväll.
Låtskatten är enorm. Bara att välja och vraka.

Favoritlåtar: Detroit Rock City, Forever, God of Thunder

 

4) Skid Row
Ju mer jag tittar på speldagarna som bjuder onsdagen på en del höjdare. Skid Row är väl inget band som legat mig varmast om hjärtat. Men det är fullt ös och så har det ett par riktigt klassiska låtar som har rullat på många ”best of” skivor.
Onsdagsnatten kommer bli ljummen och vädergudarna har rätt och många kommer sluta upp för att riva av dagens sista nummer.

Favoritlåtar: Youth Gone Wild, 18 and Life, Remember You.

 

5) Dynasty
Kanske en outsider för många. Men det svenska hårdrocksbandet har gjort många riktigt bra låtar, till och med varit med i melodifestivalen. Det är trallvänliga refränger och har ni kommit hit så har ni nu förstått att jag lite av en smörrockare som inte vill har för mycket skrik och skrän, för det faller mig inte i smaken.

Favoritlåtar: Land of Broken Dreams, This Is My Life, Starlight.

 

Strax utanför: Hammerfall, Magnum, Axel Rudi Pell, The Bones…

 

/Jonte