Mörk helg för damfotbollen - dags för ändring, KHK:s pigga start, läge för Mjällby och FKK har darrat

Blogg

Det är som sagt en intensiv period nu där mycket ska avgöras.

Jag kan inte släppa att länets damfotboll är allt annat än stabil just nu. Asarum kommer inte lösa en ny biljett till elitettan och frågan är hur den truppen kommer se ut nästa säsong?

Lörby och Karlskrona FF har inte varit stabila nog utan rasade ur ettan. KFF hade allt i egna händer och en poäng hade räckt mot Färjestaden. Trots en bra höst åker klubben ur. Det är snart 15 år sedan klubben bildades och något storlag har det inte blivit. Ungdomslagen lyser med sin frånvaro…

Generellt har jag märkt att länets damlag får en allt lägre snittålder. Blekinge är helt enkelt en håla där man sällan stannar kvar och studerar vidare. Efter gymnasiet letar många efter en högskola på annan ort och sticker många duktiga spelare blir det en ond cirkel. Bra årgångar kan försvinna över en sommar. Det går inte att bygga upp någon stabilitet.

Det krävs ett tydligare samarbete. I Karlskrona kommun ser alla damlag till sitt, på sikt är det tröstlöst. Det måste till en hållbarhet.

Nättraby hade stora framgångar bland flicklagen för några år sedan. Men det lyfter aldrig på seniornivå.

Sedan har jag börjat tänka på om det är så att flicklagen får för dåliga matcher i Blekinge? I Skåne finns det en uppsjö med lag där de bästa för möta de bästa. I Blekinge är vi glada om vi får en F16-serie. Självklart är det bra, men det spretar åldersmässigt och många matcher är lika ojämna som norra delen på Drottninggatan i Karlskrona.

Det ger ingenting att vinna med 14–0 eller 11–1 var och varannan onsdagskväll…inte för någon.

Varför är förbunden så inrutade med sitt län? Det har snackats förut. Jag kan tycka att bra ungdomslag ska kunna vara med och möta lag från Växjö eller Kristianstad. Skapa serier över gränserna som blivit jämna. Bra matcher föder bra spelare.

Dotterns innebandylag har sedan många år tillbaka åkt genom halva Småland för att spela matcher. Oskarshamn, Vimmerby och Växjö för att nämna några ställen. Det borde även tjejer eller killar som är F-P14 eller F-P16 med kunna göra. Ska Blekinge lyckas föda något som kan kallas bli elit på sikt så måste det till lite nytänkande. Annars halkar vi efter.

***

KHK möter Modo på bortaplan när detta skrivs. Jag tycker det har sett piggt och alert ut inledningsvis. Mot Timrå skulle laget vunnit. Men saknar laget lite spets så krävs det ännu mer jobb för att sätta dit puckarna.

Modo blir nog för tufft nu när inte Linus Cronholm med. En klippa till back.

***

Mjällby ska jag se på Stadsparksvallen imorgon och liverapporterar på plats. Vilken match det kan bli. Trots svajigt spel på slutet har laget chansen att vara i serietopp med fyra omgångar kvar att spela.

J Södra har också tappat fart på slutet. Det känns som en öppen match. Följ den med oss.

***

FKK har darrat som asplöv. Men i lördags kom äntligen en seger och nu behövs bara en poäng till för att säkra seriesegern. Det görs på lördag hemma på Dalstorp.

***

Stort grattis till IFK Karlshamn som vann trean. Vilken överraskning. Nu blir det att för att få ett lag som står pall i tvåan. Asarum väntar i två heta derbymatcher.
Få känslan IFK kommer locka till sig några spelare från Asarum nu.

***

Ronneby BK vann som tippat. Nättraby slutade tvåa i Blekingefyran och som jag skrev i somras….Hällaryd mår aldrig bra av ett sommaruppehåll. Så blev det och återigen infriande inte klubben sin målsättning.

Nättraby har ett bra lag, men stämmer ryktena så kan Morgan Westerlund bara vara med en match i kvalet. Utlandsresa stundar med studier. Det är allt annat än bra.

 

/Skarpen