Blogg

HIF hade förbrukat alla sina nio liv – hur är klubbens strategi? Hockeytränarna och backrykte

HIF Karlskrona vek ner sig när det gällde som allra mest. Fyra år med kvalspel blev ett år för mycket.

Den femte matchen var förvisso den bästa från hemmalagets sida. 15–11 och vind i seglen så såg det ut som om att HIF skulle greja det. Men lite halvtaskig coachning och en rad tekniska fel blev till slut raset och det var många tomma blickar i HIF-lägret både på och utanför planen.

Hur gick det här till?

  Jo, det ska jag försöka förklara på några få rader. Att HIF inte har lyckats att etablera sig i Handbollsligan är att man har inte haft vare sig spetsen (Jo, LMM när han väl tog i) eller bredden. Vi har sett fyra fem av framtidens ynglingar på bänken i varje match likt maskotar. Men speltiden har mest varit i division 2, och där lyckades man inte ens hålla sig kvar. Det säger en del om HIF:s lagbygge som har bestått av sju åtta spelare av lite kvalitet. Men inte tillräckligt.
  Med skador och ett målvaktsspel som hållit allsvensk klass så har förlusterna blivit fler än antal inspelade poäng varje säsong. Matjorden räckte i tre år innan man var nere på allt för djupa områden kring saneringsarbetet bakom idrottshallen.

  Det har saknats tillräckligt med ekonomi för att störa boysen på topp 8. Att man sedan har spelat i en skokartong sista två åren har ju inte gynnat.

  Men det som förundrar mig mest är att klubben mitt under brinnande serie- och kvalspel går ut med vilka spelare som tänker lämna eller slut. Lägg där till en massa nyförvärv som har presenterats som klara. Är alla klara även i allsvenskan?
  Hur ska man kunna få en grupp att kriga helhjärtat när man vet att nästa dag står man på första bästa internationella flygplats för att resa hem? Jag tror faktiskt att klubben har varit för säkra att klara det här.

  Det finns en hel del saker att gå till botten med här i efterarbetet. Finns den rätta kompetensen kring laget och föreningen för att lyfta mot handbollsligan igen?

  Med en ny arena finns möjligheterna att bygga nytt igen.

  ***

  Emil Ivansson blev mycket riktigt tränaren i Krif. Ambitiös grabb som älskar hockey och som gjort ett bra jobb i KHK. Det här kan bli bra för Krif. Dock har man ögonen på sig som bygdens son. En utmaning.

  Hej, Emil! Lite lång i armarna kanske…

  ***

  KHK:s tränare väntar vi på. Det är tyst från klubben. Sa jag Jeff Jakobs senast? Så tror jag mer på Phil Horsky nu. Långdragna förhandlingar…

  Rykten in? Tingsryd back Måns Hermansson fick inte vara kvar i klubben. Nu slåss nog både KIK och KHK om hans underskrift enligt rykten. En tuffing med skägg som inte är rädd av sig. Och så rightare…
  Låter som en Larsson-värvning om ni frågar mig.

   

  /IFK Kristianstad